Článek

Vepřo, knedlo, bao. Na Expo se bude podávat přizpůsobená česká kuchyně

Restaurace v českém národním pavilonu na Expo 2025 má ambici stát se největší českou restaurací na světě. Provozovatelé při plné kapacitě plánují denně vydat až 2000 porcí jídla a 5000 piv. Hlavním jmenovatelem české kuchyně bude knedlík, čepovat se bude Plzeňský Prazdroj. Ve jménu udržitelnosti se budou využívat kelímky NickNacks. […]

Článek

Vyčisti les 2024: děti se nebojí zašpinit pro dobrou věc

Šestý ročník environmentální soutěže „Vyčisti les“ přilákal rekordní počet účastníků, kteří se zapojili do úklidu českých lesů. Pět vybraných výherců získalo finanční dar ve výši 10.000 Kč, který mohou použít například na sportovní nebo outdorové vybavení pro děti.  […]

Článek

Správné stravování ve firmách: klíč k boji proti civilizačním nemocem. Rakovina střev, obezita a infarkt – civilizační nemoci, kterým Češi čelí stále častěji. Správné stravování ve firmách by mohlo výrazně pomoci tento trend zvrátit

České zdravotnictví čelí vážným výzvám, jako jsou stárnutí populace, nárůst chronických onemocnění, jako obezita, diabetes II. typu či rakovina, a s tím související rostoucí náklady. Odborníci upozorňují, že klíčem k udržitelnosti systému je prevence, zejména správné stravování. „Pokud bychom dokázali snížit výskyt nemocí spojených s nezdravým životním stylem, jako jsou například kardiovaskulární choroby, tak díky lepší výživě, by mohlo dojít k výrazným úsporám v řádu miliard korun ročně,“ říká výživový odborník a výzkumný pracovníka IKEMU Pavel Suchánek. […]